Earth Hour

earthhourr_smalUnder mars månad gjorde vi Earth Hour till Earth Month, det vill säga hela mars månad har vi fokuserat på klimatundervisning.

Vi har tittat på en jordglob. Var bor vi, har vi rest till andra länder. Alla bor vi på vår jord och nu har den fått feber- vi använder för mycket energi. Vi har pratat om vår energianvändning och hur vi kan spara energi och vara rädda om vår jord.  Vi har tillverkat energiglasögon och dagligen gått på energislukarjakt.

Vi har lagat klimatsmart mat. Pratat om vikten av att äta näringsriktig mat. I mat finns energi som gör att kroppen fungerar och att vi orkar leka, springa, dansa mm.

Vi har fokuserat på retursystemet och hur viktigt det är att vi pantar våra burkar och flaskor för att skona vår natur. Burkar och flaskor som slängs i naturen skräpar inte bara ner de skadar också vår natur och även djuren kommer till skada, glasbitar de skär sig på eller trasiga burkar de får i sig. Så nu säger vi, efter sista slurken, panta burken!

Vi har flyttat verksamheten utomhus. Gjort eld och grillat korv, för att visa att det går att bedriva verksamhet ute under en hel dag utan el. Det var som trolleri, efter veden brunnit ut och blivit till små kolbitar så kunde vi rita med dom!

Vi har pratat om våra verkliga vänner, träden! De ger oss syre att andas, tar hand om våra koldioxidmättade andedräkt, ger oss virke, ved, frukt, skugga och är bostad till många djur mm. Man gör även papper av träd så för att spara på vår jord ritar vi på båda sidorna av pappret.

Vi har byggt och konstruerat av gamla kartonger, burkar och tidningar. Det har blivit hus, bilar, raketer och även en mobil som vi tillverkat gemensamt.

Vi har gjort handavtryck med barnens förslag på hur vi kan spara på energi. Bland annat genom att, släcka lampan när man inte är i rummet, inte ha droppande kranar, åka tåg, stäng fönster och dörrar så man inte släpper ut värmen, kompostera, laga leksaken istället för att slänga, sopsortera och återvinn t ex glas, plast, batterier, aluminium och papper.

NaturUpptäckarna

Carins familjedaghem i Norrviken och Marjos familjedaghem i Rotebro, tillsammans är vi NaturUpptäckarna. Vi har ett nära samarbete vad gäller verksamhetens projekt, aktiviteter och pedagogiska diskussioner. Detta bidrar till att våra barn känner sig trygga med oss båda. En verksamhet i hemmiljö med profil inriktad på natur, miljö och ekologi. Gemenskap i en större barngrupp några dagar i veckan. Pedagoger som är engagerade, har tid att lyssna och ge en kram. Naturligtvis serverar vi hemlagad mat.

Läroplanen för förskolan

Vi har valt att arbeta med läroplanen genom att dela upp den i tre delar. Dessa tre är beroende av och integrerade med varandra. Tillsammans utgör de grunden för vår verksamhet. Läs mer här

Vila, återhämtning och maten

Det är viktigt för barnets utveckling att kroppen och hjärnan får tid för återhämtning och möjlighet att fundera över och bearbeta det som händer under dagen
Läs mer här

Vi skogen

För våra barn och vår jords framtid, skänker vi ett träd för varje barn som börjar inom NaturUpptäckarnas verksamhet.
Träden planteras i
Vi-skogen vid Victoriasjön i Afrika.
Vi-skogen är en bistånds organisation
som i mer än 25 år bidragit till att förbättra levnads- förhållandena för över en miljon fattiga människor runt Victoriasjön i östra Afrika. Genom samplantering av träd och grödor, så kallad agroforestry, hjälper Vi-skogen småbönder att bekämpa fattigdom.

Den livsviktiga leken

Hur får vi våra barn att trivas och må bra? Vilka barndomsminnen vill vi skapa hos de barn vi tillbringar dagarna med? Varför vill vi ge leken tid och plats? Läs mer här

Kontakt

Norrviken
Carin Wasmuth
Karlslundsvägen 27
192 71 Sollentuna
Mobil: 0730 516 300
carin@naturupptackarna.se
Rotebro
Marjo Kangasvieri
Vasavägen 215
192 69 Sollentuna
Mobil: 073 672 38 21
marjo@naturupptackarna.se