Så här tycker

 Naturupptäckarna

Att vända mig om och titta in genom köksfönstret när jag lämnat Tilde en tidig morgon, gör mig varm i hjärtat. Jag ser henne hoppa upp vid köksbordet hos Marjo med ett glas mjölk. Hon ställer sig på knä sträcker sig efter kritorna och börjar rita. Marjo slår sig ner på andra sidan bordet med kaffekoppen. Hela köket andas värme.  Precis samma sak hade jag själv gjort med min dotter om vi varit hemma och lediga. Den bilden har jag med mig hela dagen.

Att det blev just Naturupptäckarna för vår familj handlade avgörande om goda rekommendationer, familjedaghemmets ”ur och skur” inriktning och att Tilde och Marjo klickade redan när vi hälsade på. Vi ville ge henne chansen att bli sedd och synas.

Tilde har sedan hon var 1,5 år lekt och utvecklats varje dag tillsammans med sina vänner. De tar hand om varandra i vått och torrt och hjälps åt för att se till att alla i gruppen kan delta eller ta sig över hinder och ut på äventyr, oavsett längd eller ålder kan alla vara Naturupptäckare. Allt går att lösa tillsammans. Naturupptäckarna har förmågan att skapa team och ger våra barn chansen att utvecklas till fina människor med god självkänsla och empati.

Att Carins och Marjos grupp både tillbringar dagar var för sig och sedan ihop ger möjlighet till det bästa av två världar. Leken och tryggheten i hemmiljö där äventyren går att anpassa efter den lilla gruppen kombineras med skogsdagarna, Mulleverksamheten och aktiviteter i den gemensamma lokalen. Som förälder ger konceptet oss bara fördelar, flexibilitet, friska barn som är ute mycket, trygghet att gruppen alltid kan hållas ihop vid sjukdom eller semester.  Men framförallt får Tilde möjligheten att få just sina behov tillgodosedda, oavsett om det för dagen innebär att klättra i träd, baka, öva på siffror eller att bara få en kram och prata om livets funderingar.

Vi är otroligt nöjda med valet av Naturupptäckarna och rekommenderar varmt verksamheten till nya föräldrar och barn.

Johanna och Lasse

Föräldrar till Tilde Westerdahl som går i Marjos familjedaghem i Rotebro

 

 Vi kan varmt rekommendera Carin och NaturUpptäckarna.

Vår son har haft det tryggt och mysigt hos Carin. Hennes engagemang, pedagogiska kunnande och mjuka sätt är stort. NaturUpptäckarna är ute mycket och hittar på många skojiga aktiviteter. Sixten kunde inte haft det bättre och har trivts både med Carin, Marjo och med alla barnen.

/ Ulrika och Anders Enocksson

 

 Casper och Wilgot

Våra barn har varit hos Marjo i nästan två år.
Vi har uppskattat att dom har varit ute mycket i naturen och lärt sig massor om djur och natur och
miljön och haft mulle undervisning. Dom har även haft rockskola i den gemensamma lokalen som barnen har uppskattat mycket.
Det har varit små barngrupper och barnen har alltid blivit sedda.

Stina och Johnny

 

Allt det som jag som mamma vill ge mitt barn finns hos dem.

Att välja barnomsorg till sitt första barn är en svår uppgift. Man vill att det ska finnas trygghet, kärlek, pedagogik, omtanke och att det alltid ska finnas någon där för sitt barn. Det är inga små krav man ställer som förälder eftersom barnet tillbringar större delen av sin tid hos någon annan under vardagarna.

Jag själv har under en tid arbetat på förskola och såg nog aldrig en ”dagmamma” som ett alternativ till mitt barn.
Nu efter snart 3 år hos Carin på Naturupptäckarna skulle jag aldrig rekommendera någon annan förälder ett annat alternativ än Carin eller Marjo på Naturupptäckarna.
Allt det som jag som mamma vill ge mitt barn finns hos dem.

Carin har redan från start visat stor omtanke, kärlek och trygghet för Alva. För Alva har Carins engagemang och hemmiljö inneburit en trygghet som inte hade funnits på en förskola, det har blivit ett andra ”hem”.
Carin ser varje barn och deras behov av trygghet, kärlek och utveckling.
Att det sedan funnits med djur i Carins hem har utvecklat Alva att visa respekt och kärlek för djur på ett helt naturligt sätt.

Jag har alltid velat att Alva ska vara ute mycket och lära sig mycket om naturen.
Carin är ute med barnen större delen av tiden och på torsdagar är både hon och Marjo i skogen med alla barnen. De lär sig matematik genom något som kallas ”naturmatte” vilket jag ser som en rolig och mycket pedagogisk inlärning för barnen.

Naturupptäckarna lagar all mat till barnen från grunden på ekologiska råvaror vilket jag värdesätter högt.

Det finns egentligen inga ord som kan beskriva Carin och Marjos engagemang och kärlek för de barn de har och har haft hos sig.
För Alva har Carin blivit en andra ”mormor” och hon längtar dit varje dag. För mig har det aldrig varit några problem att få med mig Alva på mornarna. Glädjen jag ser i Alvas ögon och kroppsspråk när jag lämnar henne gör att jag som mamma kan känna mig lugn och trygg en hel arbetsdag.

Jag var vid ett tillfälle väldigt orolig över Alvas tal och nämnde det för Carin. När jag sedan hämtade Alva hade Carin skrivit ned varje ord Alva sagt under den dagen.
Underbart att få den hjälpen när man är orolig över sitt barn.
Att få bilder skickade till sig via mobilen där Carin visar vad Alva och de andra barnen gör är en obeskrivligt uppskattat.

Det Carin har gjort för Alva är för mig som mamma riktigt beundransvärt.
All den tid, energi, det engagemang, den kärleken och tryggheten som Alva får är allt och lite mer än vad jag som förälder vill att mitt barn ska få under dagarna.

Det finns inga ord som kan beskriva hur tacksam jag är över att få ha haft Carin och Marjo i Alvas liv.

Naturupptäckarna har betytt enormt mycket för både mig och Alva!
Tack för att ni finns…

Med vänliga hälsningar
Lina

 

Tage och Vilhelm

Vi är föräldrar till två killar, Tage 2 år och Vilhelm 5 år. När vi flyttade till Sollentuna kommun började vi leta efter förskoleplatser och besökte även ett flertal förskoler. Vi tittade även efter familjedaghem och sökte på nätet och hittade då Naturupptäckarna. Efter besök hemma hos Carin och i Rotebrolokalen kändes det rätt. Våra killar trivdes som fisken i vattnet redan efter första mötet. Efter 1 år hos Carin är vi nu betydligt mer införstådda i vad det innebär att ha barnen på ett familjedaghem och det är en alldeles utmärkt lösning. Det vi gillar bäst är att det är en familjär verksamhet och att det är mycket aktiviter och ett flertal av dessa är utomhus.

Varje torsdag är barnen ute i skogen med matsäck och det är mycket uppskattat. De äldre barnen har dessutom Mulle en dag i veckan. En annan av veckans höjdpunkter är när Margareta (från Allas barnbarn) kommer och läser för de äldre barnen. Nu till vinter skall de även börja med rockskola… spännande att ta del av. Bibliotekbesök brukar det vara på fredagar. Det finns alltså aktiviter som är inriktade till olika åldrar. Två dagar i veckan är barnen i Rotebrolokalen, då blir det dessutom dubbelt så många barn att ha roligt med.

Från att ha haft barn både på förskola och i familjedaghem så är en av skillnader att vi i dagsläget har betydligt mindre sjukdagar (kanske på grund av mindre barngrupper och mycket tid ute). En annan skillnad är att vi har en betydligt mer nära relation med Carin än vad vi hade med pedagogerna på förskolan. Vi kan ständigt ta del av hur våra barn utvecklas under tiden de är med Carin.

För att sammanfatta så passar Naturupptäckarna vår familj perfekt. Mycket tid i naturen och mindre grupper där våra barn utvecklas och känner sig sedda och trygga.

Vi rekommenderar verkligen Naturupptäckarna!
Jennie och Jonas

 

Trygghet
Ända sedan mina pojkar började hos Marjo i Familjedaghemmet, numera Naturupptäckarna, har allt flutit på perfekt. Med gott mod kunde jag lämna mina pojkar hos henne utan att känna oro eftersom de anpassade sig mycket fort till det nya livet. barnen och vi som föräldrar kände och känner stor trygghet och tilltro.Pojkarna trivs och utvecklas i rasande takt. Marjo och Carin gör ett fantastiskt jobb. Jag brukar kalla dem för ”Världens bästa dagmammor”. Barnen får så otroligt mycket hos Naturupptäckarna. Saker som en stressad småbarnsförälder inte hinner med. Att vara ute mycket i naturen, prata om djur och växter och räkna naturmattematik. Kan det bli bättre? De håller sig dessutom friskare än många andra barn som vistas i stora grupper. Ibland önskar jag att barnen kunde vara små jämt så att de kunde fortsätta att vara kvar hos Naturupptäckarna.

Åsa Jonason, mamma till Filip och William
Som har gått på NaturUpptäckarna Marjos familjedaghem 

 

Kyra och Nea

Vi har haft vår äldsta dotter både på en populär förskola och hos dagmamma och tycker att fördelarna hos en dagmamma är väldigt stora! Alltid hemlagad mat, små barngrupper i hemmiljö, och kanske det viktigaste – individuell frihet. Hur bra förskolorna än är så går det inte att komma ifrån att det blir en viss institutionskänsla, vilket är fullkomligt förståeligt med tanke på att man ska ta hand om 20 barn samtidigt! Hos dagmamman är ditt barn mycket mer sedd och får mer utrymme. Hos Carin finns dessutom kompisarna hunden Pax och katterna My och Lo som har varit mycket uppskattade av våra döttrar (och av oss föräldrar också!).
Nu har vi flyttat och har tyvärr fått lämna Naturupptäckarna, men kommer alltid vara tacksamma för den tid som våra döttrar fått hos Carin och Marjo och kan verkligen rekommendera dig som förälder att låta ditt eller dina barn gå på Naturupptäckarna.

För dig som tycker att individualitet, friheten som små barngrupper ger, ordentligt lagad mat och trygghet är viktigt, kan vi verkligen rekommendera Carins och Marjos familjedaghem.

Lotta
Mamma till Kyra och Nea som har gått på Naturupptäckarna Carins familjedaghem.

 

Om att ha sina barn hos Carin och Marjo på NaturUpptäckarna

Idag har våra barn slutat hos Carin – men jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter av NaturUpptäckarnas familjedaghem.

Innan våra två barn började hos Carin i augusti 2009 hade jag knappt hört talas om familjedaghem, ”dagmamma”. Efter tre år hos Carin är vi nu betydligt mer införstådda i vad det innebär att ha barnen hos dagmamma och det är en alldeles utmärkt lösning. Det jag gillar bäst är att det är en familjär verksamhet och att mycket av tiden spenderas utomhus. Med familjär menar jag att de dagar då barnen är hemma hos Carin så interagerar dom med Carins barn och även med hunden Pax och katterna. Varje vecka är dom i skogen med matsäck på torsdagar och det är mycket uppskattat. De äldre barnen har dessutom Mulle en halvdag per vecka. En annan av veckans höjdpunkter är när Margareta (från Allas barnbarn) kommer och läser för de äldre barnen.

Innan vi började hos Carin kände vi viss oro för hur det skulle gå för vårt älsta barn (då fyra år). Det hade vi inte då det fanns flera jämnåriga kompisar och aktiviteter riktade speciellt till de äldre barnen. Sedan Carin och Marjo bildade NaturUpptäckarna så har dom gemensam verksamhet i Rotebro två dagar per vecka, då blir det dessutom dubbelt så många barn att ha roligt med.

Från att ha haft barn både på förskola och i familjdaghem så kan jag säga att en av skillnaderna är att det känns som vi har mindre sjukdagar (kanske på grund av mindre barngrupper och mycket tid ute). En annan skillnad är att vi har en mer nära relation med Carin än vad vi hade med pedagogerna på förskolan.

För att sammanfatta så passar NaturUpptäckarna vår familj perfekt. Mycket tid i naturen och mindre grupper där våra barn känner sig trygga. Som jag nämnde i början går våra barn inte längre hos Carin, Oscar har precis slutat för att börja på samma förskola där Calle nu går i skolan. När vi tog beslutet att flytta Oscar var det med sorg i hjärtat då vi verkligen har uppskattat Carins verksamhet! Jag rekommenderar verkligen Naturupptäckarna!

/Sara L
Mamma till Calle och Oscar